Biorę dwie puszki fasoli i robię ekspresową, tanią sałatkę. Smak przełamuje jeden dodatek
Jeśli tak jak ja, masz zawsze w kuchni zapas fasolki w puszce (uwielbiam ją dodawać do zup i wegetariańskich gulaszów) to zrobienie tej sałatki zajmie ci kilka chwil. Dla mnie jest tak sycąca, że nieraz wystarcza mi za całe danie, ale przede wszystkim może być smaczną przekąską w ciągu dnia.
Jak zrobić sałatkę z fasoli w puszce?
Do sałatki użyj dwóch rodzajów fasolki (będzie to przede wszystkim ładnie wyglądać). Dodatkiem, który przełamuje słodycz fasolki, jest ogórek konserwowy. Do tego odrobina majonezu, najprostsze przyprawy i można zajadać!
Przepis: Sałatka z fasolki
Szybka sałatka z prostych składników.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 194 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 6 ogórków konserwowych
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Robienie sałatkiOgórka pokrój w kostkę. W misce wymieszaj obie fasolki, ogórka, dodaj majonez i przyprawy, dokładnie wymieszaj całość.
- Serwowanie sałatkiGotową sałatkę możesz obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Rada: Tradycyjny majonez można zastąpić majonezem wegańskim.
Inne wersje sałatki z fasoli z puszki
Sałatka z ogórkiem konserwowym to jedna z moich ulubionych wersji (własne ogórki w occie zawsze mam w spiżarce), ale nie jest to jedyna możliwość. Do fasolki doskonale będzie też pasować ogórek kiszony i – to bardzo ciekawa i smaczna opcja – kapusta kiszona.
Ważne jest, aby smak fasoli przełamać wyrazistym dodatkiem. Może to być nawet zwykła cebula (ładnie będzie wyglądała czerwona, która podkreśli kolor fasolek). Zdarzało mi się też wkrajać do sałatki ostrą papryczkę czy kolorową słodką paprykę.
Z czym jeść sałatkę z fasoli?
Dla mnie ta sałatka jest dobra sama w sobie, ale można ją podać z kromką dobrego pieczywa, albo wypełnić nią wnętrze tortilli. Sałatka świetnie pasuje także jako dodatek do mięs i z powodzeniem można ją wykorzystać jako szybką i smaczną sałatkę na grilla. Wówczas, aby dodać jej nieco lekkości, można też wkroić do miski świeżego ogórka oraz dodać natkę pietruszki i dużo posiekanego, świeżego szczypiorku.
Taka sałatka jest też dobrym patentem na szybki posiłek dla niezapowiedzianych gości. Można ją także łatwo spakować w pojemnik i zabrać jako przekąskę do pracy.